ΣΟΥΔΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΑ!!!(ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)


      ΣΟΥ-ΓΛΥΚΟ...ΜΙΛΩ!!!
      Ωραιοτατα και νοστιμοτατα σουδακια γλυκα η αλμυρα...
      γεμισμενα με κρεμα ζαχαροπλαστικης,παγωτο...
      Η αποφαση και η φαντασια δικη σας.
      ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΤΑ!!!
      ΥΛΙΚΑ
      150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
      150 γραμμ. νερό
      2 πρέζες αλάτι
      3 κ.σ. βούτυρο (50 γραμμ.)
      3 αυγά μεγάλα
      ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
      6 κ.σ. ζάχαρη
      3 κ.σ. νερό
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ
      Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό,
       το αλάτι και το βούτυρο
       και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. 
      Μόλις πάρει βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τότε προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι
       και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθεί. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά (μέτρια) για περίπου 1΄, πάντα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει απαλό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
       Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε 1 αυγό ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις ώστε να απορροφηθεί από τη ζύμη και να μη φαίνεται. Κατά τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε και τα επόμενα αυγά. Κάθε φορά πρέπει να έχει απορροφηθεί από τη ζύμη το προηγούμενο αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο. Ανακατεύουμε το μείγμα με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει (φαίνεται μαλακό και κολλάει ελαφρώς η ζύμη).
       Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. Βουτυρώνουμε τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου ή άλλη λαμαρίνα χωρίς ψηλό χείλος.
      Πρώτος τρόπος: Με τη βοήθεια 2 κουταλιών αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στη λαμαρίνα, σε μέγεθος μικρού καρυδιού. 
      Δεύτερος τρόπος: Βάζουμε τη ζύμη για σου σε κορνέ μιας χρήσεως και κόβουμε σουδάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού. 
      Ψήνουμε για περίπου 35΄-40΄ μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να τραγανίσουν.
       Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα σου μέχρι και 3 εβδομάδες νωρίτερα και αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν, τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Τα ξεπαγώνουμε 1 νύχτα στη συντήρηση του ψυγείου. Την ημέρα που θα τα γαρνίρουμε, τα φρεσκάρουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 4΄-5΄ να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα γεμίζουμε με τη γλυκιά ή αλμυρή γέμιση της αρεσκείας μας. 
      Για να σιγουρευτούμε ότι τα σου είναι ψημένα πρέπει πριν τα βγάλουμε από το φούρνο να κόψουμε ένα στη μέση. Το εσωτερικό πρέπει να είναι κενό και τελείως στεγνό. Αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμα λεπτά.
      ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:
      Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τη ζάχαρη και νερό.
       Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
       Το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Πρέπει πριν πάρει βράση να έχει λιώσει τελείως. Όταν αρχίσει η ζάχαρη να παίρνει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει, αλλά όταν αρχίσει να σκουραίνει στα πλάγια, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη σκουρύνει απότομα. Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα ώστε να πάρει χρώμα ομοιόμορφα η καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν ακόμα η καραμέλα είναι ξανθή σε χρώμα, γιατί συνεχίζει και σκουραίνει με τη θερμοκρασία της κατσαρόλας.
       Αν η καραμέλα αρχίσει να σκουραίνει πολύ γρήγορα, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και βουτάμε τη βάση της κατσαρόλας σε μπολ με παγωμένο νερό για να κοπεί ο βρασμός. Αν σκληρύνει πολύ και δεν μπορούμε να βουτήξουμε το σου, βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να λιώνει η καραμέλα. Προσοχή: Δεν συνεχίζουμε το βράσιμό της, μόνο ζεσταίνουμε να λιώσει.
      Βουτάμε ένα ένα τα σου στην καραμέλα.
       Τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα. Η πλευρά με την καραμέλα πρέπει να ακουμπάει στη λαδόκολλα.
       Κόβουμε τα σου στη μέση με κοφτερό μαχαίρι
      γεμίζουμε με κρεμα τα μισά σου (όχι το κομμάτι με την καραμέλα). Καλύπτουμε με το καραμελωμένο κομμάτι και τα βαζουμε στο ψυγειο. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε  την κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα στιγμής,με παγωτο έτσι τα σερβιρουμε αμεσως.

      ΥΓ:Η συνταγη αναφερει οτι βγαινουν 40 κομματια..δεν ισχυει,εμενα μου βγηκαν 25,το ιδιο ισχυει και για την καραμελα
      δεν αρκει να καλυψετε ουτε τα 25 κομματια με την καραμελα, θα πρεπει να βαλετε τα διπλα υλικα.



    • ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

      Η συνταγη ειναι της Αργυρως Μπαρμπαριγου
ΣΟΥΔΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΑ!!!(ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ) 4.5 5 Gwgoyla Nsg ΣΟΥ-ΓΛΥΚΟ...ΜΙΛΩ!!! Ωραιοτατα και νοστιμοτατα σουδακια γλυκα η αλμυρα... ...


,

Δώστε το email σας για να λαμβάνετε πρώτη/ος κάθε καινούρια Συνταγή...

author picture

Για μένα :

Είμαι η Gwgoyla Nsg, ιδιοκτήτρια του Μαγειρικού blog Νόστιμες Συνταγές της Γωγώς.Αγαπώ τη Μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική απο πολύ μικρή και μέσα απο το blog μου διοχετεύω αυτή την αγάπη και προς εσάς.Θέλω να ξέρετε οτι Ο Λ Ε Σ οι συνταγές που θα βρείτε στο ιντερνετικό σπιτάκι μου είναι δοκιμασμένες και φτιαγμένες με φροντίδα,Αγάπη και πολύ πολύ μεράκι...Επίσης φροντίζω να δίνω και αναλυτικές οδηγίες με φωτογραφίες βήμα προς βήμα απο την παρασκευή τους ετσι ωστε ακόμα και η πιό Αρχάρια μαγείρισσα να βγεί ασπροπρόσωπη στα αγαπημένα της πρόσωπα!!!Αν σας αρέσει κάποια συνταγή ή έχετε κάποια απορία μή διστάσετε να γίνετε μέλος και να αφήσετε το σχόλιό σας. Για να γίνετε μέλος στη σελίδα μου στο Facebook κάντε κλίκ εδώ Για να γίνετε μέλος στην Ομάδα μου στο Facebook κάντε κλίκ εδώ Τέλος μπορείτε να με προσθέσετε στο google plus στο Gwgoyla Nsg .

17 σχόλια

Selcouth είπε...

Πολύ ωραία τα σουδάκια! Θα προτιμήσω κάποια αλμυρή εκδοχή! Όμως επειδή την έχω πάθει, να ρωτήσω... Όταν αποσύρουμε από τη φωτιά το μείγμα, δεν περιμένουμε να κρυώσει πριν ρίξουμε το αυγό; Γιατί όταν το ρίχνω σε κάτι ζεστό, αυτό τηγανίζεται και φαίνεται το ασπράδι!
Να έχεις μια όμορφη και χαρούμενη μέρα Γωγώ μου! Φιλιά!

gwgoyla είπε...

Καλημερα Πηνελοπη μου!
Εμενα και τα γλυκα και τα αλμυρα μου αρεσουν..οσο γι'αυτο που ρωτας το εχεις ηδη βγαλει απο την φωτια και οχι δεν περιμενεις να κρυωσει,απλα ριχνεις 1 αυγο και το ανακακατευεις πολυ καλα και γρηγορα(εκει θελει μπρατσα)μεχρι να απορροφηθει καλα το αυγο και συνεχιζουμε το ιδιο και με τα υπολοιπα αυγα..δεν τηγανιζεται κανενα αυγο.
Σε ευχαριστω πολυ,φιλακια και απο μενα!!!

Marina είπε...

Γιαμ....γιαμ....!!! Προβλέπω να την πάθω όπως με τα πιροσκί...ξέρεις εσύ!!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!

gwgoyla είπε...

Χαχαχαχαχαχαχα!!!!
Ξερω ξερω....και ειμαι σιγουρη γι'αυτο...ανασκουμπωσου λοιπον και ξεκινα Μαρινακι μου.
Να εχεις μια ομορφη καλημερα,φιλακια και χαιρετισμους πολλους!!!

ΕΛΕΝΗ είπε...

Γωγούλα μου μου αρέσουν πάρα πολύ και τα αλμυρά αλλά και τα γλυκά σουδάκια!Κρατώ τη συνταγή σου για μελλοντική χρήση, φαίνονται φοβερά!
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Είναι τέλεια, είναι υπέροχα, τα θέλω ΟΛΑ!
Βέβαια θα ομολογήσω ότι μια προτίμηση στα γλυκά την έχω.
Ωραία και η ιδέα να τα γεμίσουμε με παγωτό!
Φιλάκια Γωγούλα μου!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

Γωγώ μου καλησπέρα!!!!!!!
Τι όμορφα που τα έκανες!!!!!!!!!!Κρατώ την συνταγή σου!!!!!!Αν και εγώ δεν τόχω με τα γλυκά........
Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!

Marί είπε...

Πω πω!! βραδιάτικα!!θα μελαγχολήσω που δεν τα έχω και γλυκά και αλμυρά!!
Φιλιά πολλά

gwgoyla είπε...

Να εισαι καλα Ελενη μου σε ευχαριστω πολυ,καλο Σ/Κ να εχεις φιλια!!!

gwgoyla είπε...

Ολα δικα σου Ελενακι ετσι θα σε αφησουμε?
Να εχεις ενα ομορφο Σ/Κ,σε ευχαριστω πολυ φιλακια πολλα!!!!

gwgoyla είπε...

Καλως την Εφουλα...η αληθεια ειναι οτι ειναι φοβερα σαν ζαχαροπλαστειου..
Η προσπαθεια μετραει Εφακι μου...
Σε ευχαριστω πολυ,καλο Σ/Κ να εχεις,φιλια πολλα!!!

gwgoyla είπε...

Και αυριο μερα ειναι Μαρι μου...ευκαιρια να τα φτιαξεις και να σου φυγει η βραδινη μελαγχολια...
Καλο Σ/Κ να εχεις,φιλιααααα!!!!

Kamikaze είπε...

Σουδάκια σπέσιαλ αντικρύζω και ορέγομαι σε υπερβολικό βαθμό....Εύγε!

gwgoyla είπε...

Σε ευχαριστω πολυ kamikaze....καλη σου μερα να εισαι καλα!!!

aeraki είπε...

Kαλησπέρα! να ρωτήσω κάτι? η καρασμέλα όταν κρυώσει πάνω στα σουδάκια είναι σκληρή ή διαθέτει μαλκακή υφή?

gwgoyla είπε...

Γεια σου αερακι..η καραμελα ειναι σκληρη και οχι μαλακη.
Ευχαριστω πολυ για την επισκεψη!

aeraki είπε...

ευχαριστώ για την απάντηση. ωραίες συνταγές βλέπω και λέω να κάνω καμιά.είμαι κι εγώ τρελός με την κουζίνα. φιλιά!